kami happy + poonaatt!!

0
COM
what a wonderful reunion lah!!..setelah 5 tahun tak berjumpe ye..kami berjumpe kembali..dengan perubahan yang diharap2kan semua orang..tak kesah la fizikal @pun mental..haha.. ;)) sampai ke shah alam lebey kurang kul 09:30pm tadi..
..ape yang menarik..1 batch kitorang nampak macam amat2 menghargai antara satu sama lain..mengenang dan gelak ketawa mengingatkan kisah2 lame..hahha..yang paling obvious,kitorang dah boleh communicate lebih baik,tak macam mase dalam skol dulu..dan saye amat mengharapkan upcoming reunion yang tah bile boley nye akan lebih bagus & lebih ramai yang join dari dis time nye..yeayy!! ;))
must stop..pale da pusing2..haha~

**********
love them
**********

obses!!

0
COM
i think i need rest la..jari2 + tangan wa ni suda bengkak & calar balar loo..hahha..bengkak coz menekan pisau yang memotong model board dimana untuk memotongnya memerlukan daya fizik yang kuat & gagah..muahahaha!! manakala calar balar itu,biase la..dah name pegang pisau kan..haha..
bile tertera word 'model' wa tak boleh kate taknak coz it's my passion..taktau le nape wa obses sangat nak wat model..huh! skang ni Alhamdulillah,study model yang wa wat sekian lame itu suda 75% la dah seap..juz tinggal roof,gate,+ touch up lagi..Alhamdulillah..moga2 cepat le siap!! den da ponat nieh!! haha ~_~"

i want it badly

0
COM




cute kan makhluk2 ini?!..
dah lame minat kat makhluk2 ini..
bile agaknye makhluk2 ini boleh jadi pet saye ek?!..
hihihi..InsyaAllah..someday~

.

0
COM
i missed the chance yang dah lama saye tunggu..... ;(

i'm yours!!

0
COM
ahhhaa!! cute tak mamat ni? wakaka..ni akem af7 & die nye trademark.."i'm yours!!"..haaaa..budak ni umur 18thn & berasal dari johor..saye ade sumting nak share ngan uolls ni..haha..student af yang penah saye afundi adelah..mawi-1undi..lotter-2undi..n akem-3undi..haa..sshhhh*--buang mase kan?..muahaha~saje..meriahkan hati sendirik..lalalalala!
y budak ni?..haha..tah le..cute kan?..pastu die ni kire serius + nakal2 sket..haaa..saye kalo tengok die ni mesti ingat kat tiz zaqyah @ nur amina..akem fofular ngan lagu bengang..^^'v
he's too young..ooppss!tak sangke plak saye dah tua!! omigosh!! (o__O) moga2 he'll have bright future ahead..good luck for him!

priceless!

0
COM

orait..paper berderet kat bawah ni actually amat2 special bagi saye..saye berjaya mengumpulkan ketujuh2 paper dalam seminggu..saye collect ni time saye practical dulu,2007..time tu new straits times wat edisi khas mengeluarkan akhbar2 seminggu be4 kite merdeka,sempena bulan kemerdekaan time tu la..woww!saye taknak lepaskan peluang nieh..hehhe..walopon tak abes bace lagi kesemua paper tu,tapi saye sangat2 hepi coz saye dapat memiliki mereka ;)

yang ni pulak my certificate after 3years bersusah payah meredah onak duri sebagai anak diploma..ggiitteeeww~stakat ni,ni la mende paling berharga pernah saye kasik mak saye..weeee ;)
hah!! yang ni lagi la..experience paling bezz!!..ahaha..1st time accident..dan instinct saye memang kuat be4 accident ni jadi..
time ni saye part 4,kat perak,nak balek raye..actually saye da beli tiket naek bas ngan masyitah..pastu time tu kawan ngan tun kan..roomate die,orang temerloh gak..so,roomate die tu ajak la saye naek skali ngan die..saye pon on je la..tapi,sepanjang hari saye tak sedap hati jee..
sampai la pagi kitorang nak bertolak tu..dalam kete tu ade saye,roomate tun,ngan sorang kawan lelaki die..masa kat area utp,saye message kakak ngan abang saye.."dah bertolak dah ni..tak sedap hati je..kete ni laju" ..
pastu time dekat area batang kali,tukar driver..kawan lelaki tu yang drive..dekat selekoh mane tah..saye capai la hp saye..baru taip.."ngah,koi dah dekat ni.."..tak sempat abes taip..saye nampak gen2 kaler gold2 pudar dah mengiring nak hentam kitorg..saye blank kejap..dengar kawan tun tu jerit "Allahu Akbar!!"..kepale saye memang dah terhantuk kat bumbung kete..melantun2 da badan aku kat sit blakang tu..haha..hp pon tah tercampak kemane..

pastu kete ade bunyi..so kitorang kua la dari kete..kawan tun tu berdarah kat hidung..kawan lelaki die tu luke kat tangan..saye?..meraba2 dalam semak tu nak carik hp..menggigil2 tangan sambil berderai air mata..hahha..alih2 da giv up carik hp tak jumpe..saye tergerak nak tengok kat dalam kete..leeeyyy..ade je hp dalam poket sit tu..bateri je tah tercampak ke mane..hadooyaaii..

pastu benjol gak la dahi,kepale..hahha..da dapat hp..dan2 kedit takde time tu..ley message 8pax je..haha..message la mak saye..then,adik saye yang bace message tu..ade ke die kate saye maen2..kuang asam..message abang ngan kakak saye..then dua2 kol..nangeh2 kol..menggigil takot..hahaha..then,kakak saye amek kat balai polis batang kali..
haa..tula 1st experience saye accident..walopon tak cedera..cuak jugak la kan..gen2 tu bkn langgar kitorang je..be4 langgar kitorg,die da langgar kete ford ranger dulu..disebabkan ford ranger tu besor dari die..so,die melantun la kat kitorang yang takde kene mengena pon..huahuahua..yang drive gen2 tu cina..agak berumur..tak tau le nape..haa..masa tu jalan kat situ selekoh turun bukit,hujan renyai2..sebab tu la kot..da nak jadi kann..

dengar2..banyak jugak accident yang jadik kat batang kali tu..apakah sebabnye?!mungkinkah kawasan hitam?!mungkinkah jalan yang salah atau driver tu sendiri yang salah?!..lu pikir la sendirik..hahaha.....Wassalam~

handmade

0
COM
haha..tengok gambo2 lame..terrrjumpe plak gambo2 ini..wahha!..dua project ni adalah project yg paling saye suke la kire..sepanjang diploma dulu la kan..
yg ni project nye bertitlekan...seperti yang anda lihat di board itu lah..BOSE ni jual speaker,cd/dvd player & yang seangkatan dengannye la..project ni project part 3 kalo tak silap..antara yang mengcrit plan saye ni adelah abg arul..kak tasha..paktam perak..haa..thanks tuk diorang,mase part 3 la kire pointer saye paling tinggi antara lain2 sem..cheewwahh!!----except practical (-__-)"
ingat lagi time crit ngan kak tasha,sebelom adenye la final layout ni..kak tasha kate,"camni je layout awak?wat la nampak lagi ganas lagi"..haa..since tu la..saye slalu focus kat layout je..

yang ni pulak bertajuk..'proposed new design for Raja Shahriman art gallery'..project tuk part 4..layout ni saya banyak crit ngan En Kidey..Raja Shahriman adalah seorang pengarca besi..hasil kerja tangan beliau boleh dilihat di Balai Seni Lukis Negara & salah satu sculpture beliau ade kat Public Bank tak silap..
ni adalah antara sculpture beliau yang saye amat kagumi..i love mende2 besi nieh..ganazz!!hehe..
even saye pon penah pergi ke rumah beliau di Kuala Kangsar,area istana..tengok sendiri bagaimana beliau menempa besi kat bengkelnye..
then,paling mengagumkan..saye dimaklumkan yang beliau sendiri membina rumahnye..& saye pernah masuk kerumahnye..& gambar2nye saye consider p&c lah kat sini ye..
then beliau membawa saye bersiar2 sekitar area istana..chantek!!
untuk mengenali beliau dengan lebih lanjut..silalah layari..
ini view yang tak berape nak mengagumkan lah..geli usus tengok..hahha!

ni sectionnye..muahaha~

ni pon sectionnye jugak..hahha~
 
>>ini sajelah untuk tatapan mata anda sume bagi post kali ini..hehhe..sekian~

watashino kazoku desu!

0
COM
hallo!! orait..di malam yang hening ini..mari wa perkenalkan wa nye family..hehhe ;))
ok..ini emak wa..Siti Mahani Yusoh..the most important person in my life..umur die dah 54thn..die mahir menjahit baju..die akan lakukan apeee sahaja untuk anak2 die bahagia..mak wa pandai masak asam pedas kegemaran wa..hehehe..luv u mak!! ;))
wa nye abah dah meninggal pada tahun 1995,accident..dah scan gmbar arwah tapi tak jumpe plak..nanti eyy.. ;p

disamping mak wa ni adalah wa nye tok..Wok Lateh..umur die dah 70+..die tinggal bersama kami..

ini family kakak wa..Normarhana Ibharim..kakak wa berumur 32thn..kakak wa amat mulia orangnye.. disebabkan kematian arwah abah,die berniat tak nak sambung belajar coz pikirkan adik2 die..die keje carik duit then skarang die jadik tukang jahit macam mak wa jugak..kakak wa ngan husband die gak wat bisnes jual baju muslimah & kain pasang secara kecil-kecilan..ade 3 anak,yang sulung berumur 10thn..
ini adalah abang wa..Ahmad Nizal Ibharim..abang wa berumur 30thn..kerja sebagai guru di sebuah sekolah menengah berhampiran kampung wa..abang wa dah berkahwin hampir 4thn dan masih belum dikurniakan cahaya mata..mungkin bukan rezeki abang wa lagi..wa mendoakan yang terbaik untuk die coz die la lelaki terbaik pernah wa kenal sepanjang hidup wa..abang wa pandai wat rumah sendiri & die bagus bab mengukir ni..impressed!

ini adik wa..Nur Shakila Ibharim..berumur 19thn..skarang kat utm skudai..die pandai+alim jugak+pandai masak..die not available dah memandangkan die dah ade bf..**wa da agak da die kawen dulu dari wa..;))* muahaha

ini adik wa yang berumur 16thn..Ahmad Rizal Ibharim..sekolah kat teknik pertanian chenor..agak nakal..susah nak dengar cakap..pandai msk megi..sedap woo megi goreng die..huhu ;p..dulu mase die kecik, wa cubit,pulas2 telinge,tumbuk2 die..skang wa da tak wat camtu..wa takot..die lagi besar dari wa..hahaha..

ini adik terakhir wa..Ahmad Hairiezal Ibharim..berumur 14thn..skolah kat tempat wa dulu..suke maen basketball,lebih dari blaja..alip shah sebagai die nye role-model..kat umah tak abeh2 tengok chanel715 & 611..*tah bile nak besar..ahahahaha~

--jangan ditanye kenape wa rajin terlebih..
--jangan ditanye kenape wa poyo terlebih..
---rajin + poyo wa tu semua adalah untuk mereka..^^'v

my oh my

0
COM
"..thesis.library.model.planning.perak & shah alam.
kenduri abang peah.reunion semsas batch 00-04.
kerja.kerajaan/swasta.rumah.kereta.saving.
renovation.."
//to be continued//

saya anak abah

2
COM
well,haha..actually saye baru bertemu sedare saye.mengomen ye pasal saye adik beradik..haha..
"oo..Na ngan Kila ikot awok Ni..puttehh..yang Marie,Ej,ngan adik duorang tu ikot Berahim nye..kurus,tinggi,gelap sikit"--yg last tu tak tahan tu..hahaha ;))
ahahahaha..indeed..saye memang anak abah.dah berape sedare da saye jumpe and diorang mesti ulang mende yang sama la kalo first time jumpe.hee~..arwah abah saye meninggal dunia pada tahun 1995 ketika saye berumur 8 tahun..accident motor ngan motor..masa kenduri arwah abah saye,ade sorang cikgu matematik,Cikgu Arif,trus ambik saye jadik anak angkat die..Cikgu Arif seorang cikgu matematik yang sangat bagus..sebab die la saye suke matematik--skol rendah..dalam kelas die amat garang dan saya slalu nangis sebab takut dan die suke cubit pipi saye kalo saye salah jawab soklan..ahah~
as Cikgu Arif transfer skolah laen..then saye pon pastu berpindah tempat blaja--ke semsas,kuantan..kitorang dah lost contact..akibat kebusyan,memang ingat die skali skale je la..
then,2 hari lepas..mak saye dapat kol dari sedare saye..pastu mak saye gitau..Cikgu Arif meninggal..then,saye...Innalillah~tp saye tak tanye plak Cikgu Arif yang mane..lambat nooo..haha...dalam 5minit gitu saye tanye mak saye smule..
"Cikgu Arif mane mok?"
"Cikgu Arif cikgu awok dulu lah.ayoh angkat awok tu"
"Hah?Innalillah~nape mok?"
"Eksiden"
*************************************************************
bagi yang membaca..sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah..moga2 rohnya ditempatkan bersama orang yang diredhai Allah s.w.t...Amin.
*************************************************************
"Dari Auf bin Malik:Saya telah mendengar Rasulullah s.a.w --setelah selesai solat jenazah,baginda bersabda; "Ya Allah, ampunilah dosanya, sayangilah dia, maafkanlah dia, sihatkanlah dia, muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah kuburannya, mandikanlah dia dengan air es dan air embun, bersihkanlah dari segala kesalahan sebagaimana kain putih bersih dari kotoran, gantikanlah untuknya tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga yang lebih baik dari keluarganya, pasangan yang lebih baik dari pasangannya dan peliharalah dia dari seksa kubur dan seksa neraka." (HR Muslim)

kisah tauladan

0
COM
Nabi Ismail sebagai Qurban--source:wikipedia//

Nabi Ibrahim dari masa ke semasa pergi ke Makkah untuk mengunjungi dan menjenguk Ismail di tempat pengasingannya bagi menghilangkan rasa rindu hatinya kepada puteranya yang disayangi serta menenangkan hatinya yang selalu rungsing bila mengenangkan keadaan puteranya bersama ibunya yang ditinggalkan di tempat yang tandus,jauh dari masyarakat kota dan pergaulan umum.
Sewaktu Nabi Ismail mencapai usia remajanya,Nabi Ibrahim a.s. mendapat mimpi bahawa ia harus menyembelih Ismail,puteranya.Dan mimpi seorang nabi adalah satu dari cara-cara turunnya wahyu Allah,maka perintah yang diterimanya dalam mimpi itu harus dilaksanakan oleh Nabi Ibrahim a.s..Nabi Ibrahim a.s. duduk sejurus termenung memikirkan ujian yang maha berat yang dihadapinya. Sebagai seorang ayah yang dikurniai seorang putera yang sejak puluhan tahun diharap-harapkan dan didambakan, seorang putera yang telah mencapai usia di mana jasa-jasanya sudah dapat dimanfaatkan oleh si ayah, seorang putera yang diharapkan menjadi pewarisnya dan penyambung kelangsungan keturunannya,tiba-tiba harus dijadikan qurban dan harus direnggut nyawa oleh tangan si ayah sendiri.
Namun sebagai seorang nabi,pesuruh Allah dan pembawa agama yang seharusnya menjadi contoh dan teladan bagi para pengikutnya dalam bertaat kepada Allah,menjalankan segala perintah-Nya dan menempatkan cintanya kepada Allah di atas cintanya kepada anak,isteri,harta benda dan lain-lain. Perintah Allah harus dilaksanakan sepertimana yang diwahyukan melalui mimpinya,apa pun yang akan terjadi sebagai akibat perlaksanaan perintah itu.
Sungguh amat berat ujian yang dihadapi oleh Nabi Ibrahim a.s.,namun sesuai dengan firman Allah yang bermaksud:"Allah lebih mengetahui dimana dan kepada siapa Dia mengamanatkan risalahNya".Nabi Ibrahim a.s. tidak membuang masa lagi,berazam (niat) tetap akan menyembelih Nabi Ismail,puteranya sebagai qurban sesuai dengan perintah Allah yang telah diterimanya.Dan berangkatlah serta merta Nabi Ibrahim a.s. menuju ke Makkah untuk menemui dan menyampaikan kepada puteranya apa yang telah Allah perintahkan.
Nabi Ismail sebagai anak yang soleh yang sangat taat kepada Allah dan bakti kepada orang tuanya,ketika diberitahu oleh ayahnya maksud kedatangannya kali ini tanpa ragu-ragu dan berfikir panjang berkata kepada ayahnya:
"Wahai ayahku!Laksanakanlah apa yang telah diperintahkan oleh Allah kepadamu.Engkau akan menemuiku InsyaAllah sebagai seorang yang sabar dan patuh kepada perintah.Aku hanya meminta dalam melaksanakan perintah Allah itu, agar ayah mengikatku kuat-kuat supaya aku tidak banyak bergerak sehingga menyusahkan ayah, kedua agar menanggalkan pakaianku supaya tidak terkena darah yang akan menyebabkan berkurangnya pahalaku dan terharunya ibuku bila melihatnya,ketiga tajamkanlah parangmu dan percepatkanlah perlaksanaan penyembelihan agar meringankan penderitaan dan rasa pedihku,keempat dan yang terakhir sampaikanlah salamku kepada ibuku,berikanlah kepadanya pakaianku ini untuk menjadi penghiburnya dalam kesedihan dan tanda mata serta kenang-kenangan baginya dari putera tunggalnya."
Kemudian dipeluknyalah Ismail dan dicium pipinya oleh Nabi Ibrahim a.s. seraya berkata:"Bahagialah aku mempunyai seorang putera yang taat kepada Allah,bakti kepada orang tua yang dengan ikhlas hati menyerahkan dirinya untuk melaksanakan perintah Allah."
Saat penyembelihan mengerikan telah tiba.Diikatlah kedua tangan dan kaki Ismail,dibaringkanlah di atas lantai,lalu diambillah parang tajam yang sudah tersedia dan sambil memegang parang ditangannya,kedua mata Nabi Ibrahim a.s. yang bergenang air berpindah memandang dari wajah puteranya ke parang yang berkilau ditangannya,seakan-akan pada masa itu hati beliau menjadi tempat pertarungan antara perasaan seorang ayah di satu pihak dan kewajiban seorang rasul di satu pihak yang lain. Pada akhirnya,dengan memejamkan mata,parang diletakkan pada leher Nabi Ismail dan penyembelihan dilakukan. Akan tetapi apa daya,parang yang sudah sedemikian tajamnya itu ternyata menjadi tumpul dileher Nabi Ismail dan tidak dapat berfungsi sebagaimana mestinya dan sebagaimana diharapkan.
Kejadian tersebut merupakan suatu mukjizat dari Allah yang menegaskan bahwa perintah pengorbanan Ismail itu hanya suatu ujian bagi Nabi Ibrahim a.s. dan Nabi Ismail sampai sejauh mana cinta dan taat mereka kepada Allah. Ternyata keduanya telah lulus dalam ujian yang sangat berat itu. Nabi Ibrahim a.s. telah menunjukkan kesetiaan yang tulus dengan pengorbanan puteranya untuk berbakti melaksanakan peerintah Allah sedangkan Nabi Ismail tidak sedikit pun ragu atau bimbang dalam memperagakan kebaktiannya kepada Allah dan kepada orang tuanya dengan menyerahkan jiwa raganya untuk dikorbankan,sampai terjadi seketika merasa parang itu tidak lut memotong lehernya,berkatalah ia kepada ayahnya:"Wahai ayahku!Rupa-rupanya engkau tidak sampai hati memotong leherku kerana melihat wajahku,cubalah telangkupkan aku dan laksanakanlah tugasmu tanpa melihat wajahku." Akan tetapi parang itu tetap tidak berdaya mengeluarkan setitik darah pun dari daging Ismail walau telah ditelangkupkan dan dicuba memotong lehernya dari belakang.
Dalam keadaan bingung dan sedih hati,kerana gagal dalam usahanya menyembelih puteranya,datanglah kepada Nabi Ibrahim a.s. wahyu Allah dengan firmannya:"Wahai Ibrahim!Engkau telah berhasil melaksanakan mimpimu,demikianlah kami akan membalas orang-orang yang berbuat kebajikan". Kemudian sebagai tebusan ganti nyawa,Ismail yang telah terselamat itu,Allah memerintahkan Nabi Ibrahim a.s. menyembelih seekor kambing yang telah tersedia disampingnya dan segera dipotong leher kambing itu oleh beliau dengan parang yang tumpul dileher puteranya Ismail itu. Dan inilah asal permulaan sunnah berqurban yang dilakukan oleh umat Islam pada tiap Hari Raya Aidiladha di seluruh pelusuk dunia. Wassalam.

pagi yang indah~

0
COM
oh!terjaga di pagi2 hari yg indah...weee...tadi terdengar orang takbir raya kat radio...tok slalu pasang radio kalo nak tido..bilik die sebelah je bilik kitorang..tu yg dengaq trus terjaga tu..ahah~
mak pon tengah blender sumting kat dapor..camtu lah mak.kalo nak raya,nak gi hantar kitorang jauh2 ke..kul 4-5a.m dah bangun dah..hari biase mak bangun kul 5-6a.m..mak mak..camtu lah die..;))
tak sabar nak makan nasi impit!! nanti mak wat pulut plak..weee ^^'v..sayang mak tak wat laksa..laksa mak memang marvelesss!! hee..

Salam Aidiladha Semua!!

2
COM

selamat hari raya haji!!

dan jangan lupa tengok nur kasih last episode tomorrow..yeahh!!

sukarnya bila ada 2 pilihan

4
COM

yepp!! i'm really in the middle right now..ahhah! which 1 to choose..ayark!..knape perlu ade handphone kat bawah ni..aduyy!! juz wait & see.. ^^'v

~InsyaAllah~


avoiding herself from falling in love~

0
COM
well..hehe..at first saye keep wondering jugakla kan..nape la orang tergila2 sangat nak tengok twilight..bile saye dah tengok..barula saye..oooo..ooooookk..haha..it's all about edward..ahhah!! logik la..hensem..kacak..segak..eh! haha~ most important part : caring & sangat2 protected yoo..awww!..i wish i cud have 1..ayayayaya..i do love edward so much but i know nothing about robert~..boleyy? haha.....
time tengok tu saye rase cam penah tengok je kristen tu..rupenye die ade dalam cite 'catch that kid'..dgn cite 'panic room'..antara my faveret cite suatu ketike dulu..hee...i c....i c~
then of coz la..dah tengok ending twilight camtu..of coz tak sabar nak tengok twilight saga kan..new moon..ni pon boley jadik lambat gak saye tengok..haha~tp sayang la..oh edward! hahaha (-___-)"
nie ade lagi satu movie..yeayy!!..oo my rain!! (-__-)"tak sure best ke tak..rasenye best kot..coz ade rain...^^'v...rasenye rain tak banyak movie..or ni movie first die?!..tahle..ahah! slalu tengok die kat drama je~

>>> this blog owner still avoiding herself from tuning in to channel [v] / E! / MTV coz there's a lot of edward faces & she doesn't want to fall in love with edward like others do..omigosh..//>>>

asam pedas!!

1
COM
yeay! rini mak masak keladi asam pedas..yum yum! my faveret!!..haha..rini hari yg cerah ye..Alhamdulillah~da 2 3 hari hujan..
tak lama lagi raye haji..SELAMAT HARI RAYA HAJI!...mak saye dah beli nasi impit ngan kacang..raye ni makan nasi impit ngan kuah kacang la ye..heee..kuih pon ade la sikit mak dah beli..ala kadar je~
~ok..chioww dulu~

we were warned

0
COM

orait..hari ini saye pergi plot board presentation kat faculty & tampal board & then saye,an,miza & miera gi jj bukit raja..kitorang nak tengok 2012..hee ;) 'pick of the week' la katekan..

at first sampai kat situ..line panjang gile..kitorang pon dah berserah dah..haha..tapi kitorang teruskan usaha dan akhirnye kitorang dapatla kul 3:45p.m.. ;))

excited dapat tengok movie tu..conclusionnye..ok! effect jadik..story line pon ok..admit yang saye ade meleleh gak..memang jadik jugak effect sedey diorang wat..haha..tp ending tak logik la kann..no further comment..heee ^^'v tp totalllllyy..very3 good!!

♥♥♥ bas ♥♥♥

0
COM
ni saye terjumpe dekat page senior saye kat fotopages..sangat menarik untuk dibace ye..
cinta&bas

tahu tak,cinta sebenarnya sama seperti seseorang yang menunggu bas.bila bas datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak,"eee..penuhnya..takde tempat duduk". jadik,awak katakan pada diri awak,"saya akan tunggu bas yang lain". awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yang lain.

kemudian datang pulak bas yang kedua.awak nengok bas tu dan awak cakap,"eee..bas ni buruk sangat..mesti tak selesa.dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan". jadi,awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

setelah beberapa ketika datang lagi sebuah bas.bas yang datang tu kosong,tak penuh dan tak seburuk bas yang tadi tapi kali ni awak kata,"emm..takde aircond..cuaca pulak panas.lebih baik saya tunggu bas yang lain". dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang untuk menanti bas yang seterusnya.

tiba-tiba awan mula gelap,cuaca semakin mendung dan awak baru perasan yang awak pula dah terlambat rupanya.awak mula panik dan terus naik bas yang datang ketika itu,walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.


dan kemudian barulah awak sedar bahawa..awak dah naik bas yang salah.jadi selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yang awak nak.

walaupun yang datang tu adalah bas yang beraircond.adakah awak dapat pastikan bahawa bas tu tak akan rosak ditengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

jadik,ape yang awak idamkan tu memang salah.tapi,tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain.kan awak?haha~

sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak,apa yang perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun dari bas itu.

tapi..saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yang macam ni.awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yang awak nanti-nantikan), awak tahan bas tu tetapi pemandu bas tu pulak buat tak paham dan pura-pura tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!

hahaha..bila ada bas yang lalu melintas saya macam tu,apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!


bodoh sebenarnye untuk mengejar bas tu sebab setiap kali,awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

jadi,bercinta tu adalah ibarat menunggu bas,samada awak nak naik dan diberi peluang pada bas tu..semua terpulang pada diri awak.

dan bila awak berjalan,awak sebenarnye cuba melarikan diri dari cinta......................

tahukah anda?!

0
COM
ini saya ade nak share something ngan korang..yang dah tau tu ok lah..saya tak la arif pasal mende ni..tapi i've got a mail pasal mende ni & nak share dengan u ollz..bace k!

Maksud Dajjal::
Dalam ajaran Islam, Dajjal (pembohong/penyamar) ialah satu makhluk jahat yang akan muncul sebelum Hari Kiamat. Dalam ajaran Kristian, Dajjal dikenali sebagai Antichrist.

Sifat-sifat Dajjal::
Dajjal tidak disebut dalam Al-Quran, tetapi pelbagai hadis Sunnah menghuraikan sifat-sifat Dajjal seperti berikut;

- Dajjal adalah seorang pemuda yang rambutnya keriting, matanya menyembul keluar, menurut Rasulullah s.a.w seperti Abdul Uzza bin Qathan."Hendaknya diantara kamu bertemu dengannya, hendaklah membaca permulaan surah Al-Kahfi" (Sabda Rasulullah s.a.w). Sesungguhnya ia keluar dari jalan antara Syam dan Irak kemudian merosak kanan kirinya.
- Dajjal fizikalnya berbentuk cacat, dan akan buta pada mata kirinya. Mata kanannya akan berkini tetapi ia akan jadi gelap(hitam). Dalam sesebilangan hadith dia dirujuk sebagai satu-mata. Dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah akan dibentang sebatu, akan makan api dan menghembus asap, terbang atas tanah dan menyeberang laut.
- Dajjal akan menipu para imam, mengajar mereka bahawa Syurga adalah Neraka dan sebaliknya.
- Huruf Arab : kaf-fa-ra (kafara,bermaksud kafir) akan muncul pada dahinya dan akan dibaca oleh Muslim sebenar samada mereka boleh baca atau tidak.
- Dajjal boleh melihat dan mendengar pelbagai benda dibanyak tempat pada masa yang sama.
- Dajjal mempunyai kuasa untuk mengelirukan manusia.
- Dajjal akan cuba meletakkan manusia pada takhta Tuhan.
- Suatu hari di musim kemarau, dia bakal menanya; adakah kau mahu api atau air?Jika anda memilih air itu bermakna yang anda minta adalah api,manakala jika anda minta api yang diberikan ialah air.
- Dajjal akan mendakwa diri sebagai Tuhan dan akan menipu manusia dalam berfikir yakni dia telah bangun dari kematian. Salah satu orang khusus akan dajjal bunuh kemudian dajjal akan menghidupkan dia, sesudah itu Allah akan menghidupkan dia.
- Sesiapa yang menolak dan enggan percaya dengannya akan menderita kemarau dan kebuluran manakala sesiapa yang menerimanya akan hidup dalam kehidupan senang.
- Sesetengah tradisi Islam mengaitkan yakni dia akan muncul pada Isfahan, dan dia akan membawa Yahudi Isfahan dan ramai bekas Muslim dan bekas Kristian menyokongnya.
- Dajjal tidak berupaya memasuki Makkah atau Madinah.
- Imam Mahdi akan menentangnya dengan nama Islam.
- Dia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.s. dekat pagar Ludd, dimana Israel terdapat kini.
Perlindungan dari Dajjal::
Nabi Muhammad s.a.w. mengingatkan para pengikutnya untuk membaca ayat dari Surah Al-Kahfi sebagai perlindungan dari Dajjal. Baginda juga mengingatkan para pengikutnya untuk berdoa, "Ya Allah!Aku berlindung dengan-Mu dari musibah Dajjal." Baginda menyatakan terdapat tiada musibah yang lebih hebat daripada Dajjal sejak penciptaan Nabi Adam a.s. hingga Hari Kebangkitan.

the 10 commandments success;

0
COM
* SPEAK TO PEOPLE :there is nothing as nice as a cheerful greeting
* SMILE :it takes 72 muscles to frown-only 14 to smile
* CALL PEOPLE BY NAME :everyone is pleased when you remember their name
* BE FRIENDLY & HELPFUL :and others will respond in like...
* SPEAK & ACT :as if everything you do were a genuine pleasure
* BE GENUINELY :interested in people
* BE GENEROUS :with praise-cautious with criticism
* BE CONSIDERATE :with the feelings of others,it will be appreciated
* BE THOUGHTFUL :of the opinions of others, there are 3 sides to any controvercy-yours the other persons & the right one?
* BE WILLING :to give service,what counts most in life is what we do for others

BEADS!!

0
COM
old interest..new to explore

jeng jeng jeng!!

0
COM
haa tengok..kejap je nak upgrade model ni...hahaha ;)







progress~

0
COM
ni model saye nye progress..lambat ye wat keje..hahaha

haiyaa!!

2
COM
macam mane ini ooo..talak buley tito loo..haha..lately,bile ade kesempatan nak tido awal..mata pulak tak boleh pejam..adoyaii..then,lately jugak saye amat nerves ye nak tido dalam gelap..saye pon no idea la nape jadik cenggitu..haiyaa!!wa talak paham lo..haha..

meh baca kata pujangga ni..hee..kata pujangga ni mentor saye mase f3 dulu kasik..En Khair Jerkaasi..time tu 2nd day trial PMR..die jaga exam kitorang..tiba-tiba die selitkan kata pujangga yang tertulis di atas kertas kajang berlogo SEMSAS ke bawah mejaku yang berbunyi begini..hee ;

"Fairuz
Sekiranya kau ketahui bahawa tenang air dikali itu punya elemen kesejahteraan, pasti kau menyukainya...
begitu seandainya kau ketahui bahawa titisan air mata ibu itu adalah lontaran kasih sayangnya, pasti kau juga menyukainya...
juga sekiranya kau ketahui titisan gerimis yang membasahi bumi itu adalah ketenangan hakiki, pasti juga kau menyukainya...
lantaran itu sekiranya kau ketahui bahawa getir ujian yang kau hadapi ini adalah kebahagiaan masa depanmu, pasti kau juga menyukainya..
lalu ambil dan ciptakan bahagia itu selama-lamanya..."
Good luck
for trial exam.
aku yang terlewat.
mentor 02'


macam tula die nye wasiat untuk saya..mendalam maksudnya..jangan pelik, coz En Khair ni memang Cikgu BM..no wonder la kann~...tapi i tell u la..memang time tu happening la mentor mentee kitorang..bez! thank you banyak-banyak untuk En Khair Jerkaasi!! *skarang ni tak tau En Khair katne..huhu~

mari tengok!!

0
COM
ini ade 1 activity menarik yang patot semua orang cubee!!!



zigzag yang paling mencabar~~
(saya nun dihujung..dee di depan)


time saya pergi ni masa tahun 2007 dengan ofismate..
1st time pegi memang bez..gayat!!
haha..tapi gagahkan aje..puas!!
(^^)'v


170 + yari ^^'v

2
COM
wheeeww!!
today sangat penat rasenyee..hahha
tadi teman miza pegi bank islam..then kitorang merayap ke PAS..nak maen bowling..
then saya singgah jap kat sony ericsson nye kedai..
"halo..itu yari klua bile?"..
"oo..yari aa..suda kelua maa..semalam baru kelua.."-------rase macam mimpi gile..huahuahua~
"u mau kaler ape?"..
"i mau kaler putih dengan merah2 tu la"..
"oo jambu meh"...
"haiya..i pompuan maa.mestila manyak jambu"...hahaha~
*sangat seronok dapat pegang yari!!!* ^^'v
ade somebody tu promote hp yang macam hp die..tapi tak moo..haha~ nanti same2 tak besh..ekeke..(padahal hp yang dipromote tu semmmat jugak la..tapi dah lame tunggu yari kannn~tak ley nak watpe la...huhu)
then gi maen bowling ngan miza..3 round..maen berdua saje memandangkan kitorang berdua je yang suke maen bowling~..yesterday pegi karok tapi karok bukan minat saya la..tak lepas tensyen pon karok..memeningkan kepale ade..haha~
then maen bowling..score saya 170..xla tggi mn sgt kan~..tp memang surprise habes..seingat saya la..paling tinggi saya dapat pon 99 time maen dengan shake,kucik & nojie time kat megamall, kuantan dulu..phewww~mcm mimpi lagi.....o_O

sarrprise!!

1
COM
baru je balek dari teman an gi muzium.
tadi masa an nak kuar rumah,tetibe ade card berbentuk love kat pintu rumah kitorang.wah! sangat sarrprrissee ye kitorang.haha.kitorang suspek orang sebelah rumah punye keje coz ritu diorang letak sampah diorang kat sampah kitorang..(dah kitorang kena buang sampah diorang..uurrgghh!!)..haha~
then,before gi KL,kitorang lunch dulu kat mcD seksyen 2,shah alam. sarrpprriisse lagi bile jumpe my junior (semsas),atiqah.at first,saya pikir,mane saya jumpe budak ni?last2 baru ingat,ooo,junior saya ghupenye.huhu..then masa kitorang nak amek tempat makan..saarrprriisse lagi bile jumpe lani@todd (my junior,semsas jugak)..saya gitau la die,tiqah ade kat bawah.die pon turun carik.tapi tak jumpe..hee~
kat shah alam ni sangat ramai ye junior n senior skolah saya..huhu.juz kekadang saya bukan perasan sangat kat diorang coz saya tak la menengok sangat orang..tambah lagi saya ni rabun jauh..haha..konpem tak nampak orang dari jauh punye..haha~
i'm on da way menyiapkan site model yang tah bile siapnye..haha.target bukan untuk sekarang model tu siap ye..targetnye pada next sem..for my final presentation..ahax! cuaknye..dah final year ghupenye saya ni..even skarang pon tengah berkira-kira nak continue study ke tak..coz saya ada 1 lagi dream yang tak tercapai--master in japanese--as far as i'm concerned..japanese adalah my major interest la..ID second place..whatever pon..saya kena banyak berkira coz mende ni melibatkan my emak..saya rasa die pon tak sabar nak merasa hasil titik peluh anak die ni..hihi~
juz wait n see..moga2 Allah s.w.t tunjukkan saya jalan yang sepatutnya..Amin.

hey!!

2
COM
--semakin saya nak jauh dari that person,semakin dekat that person dengan saya--
--semakin saya nak dekat dengan this person pula,semakin this person ni nak jauh dari saya--
apakah kesimpulan untuk hypothesis ini ye..huhhu...(-___-)"
♥♥♥♥♥
well..it's been a while tak update blog..huh!sgt bz..hari ni saje saya tak dapat turn present ID.. wawawa..number da kene pick awal2,but then saya tiada ye di tempat kejadian,jadinye ye saya dipangkah namanya ye..then,present pada hari yg sepatutnye ye iaitu 3rd nov 2009...(-____-)"
this becoming monday--2nd nov 2009-- ade paper project management ye...marilah membe2 kite chayok2 untuk paper kite yg satu2 nye tu...gudlak everybody!! jgn sarrprrise plak tgk soklan nanti..ekekeke~
well,gudlak untuk membe2 studio saya!!..yg dah present,tahniah tahniah!!

tingting!!

2
COM
baru je setle mendobi ye..3 trip mlm ni ye..hahha

semalam my studio wat open studio la kire..bez! makanan bez (mee kari kak sue;nasi impit;rendang;air oren geng2 yg konon terer wat air..haha;& sume desert2 yg bez2) + sume org enjoy..tu x kesah walo penat mcm mane pon..kamaimasen yo! ^^'v

actually,time saye dlm bas ulang alik dr kl ke phg..saye noticed saye ade minat 1 mende..haaa ;')

haaa..nie la die.saye slalu selisih dgn mat2 motor ni kat highway..haa..time diorg wat lap tu..perrgghhh! superb la! saye bukan nak rase duk blakang tu..saye nak rase jadik org yg wat lap tu..haaa...cam bez je bawak motor ni..smart!!!

pernah ritu time saye nak antar my fren kat temerloh..at that time kitorang dari kuantan..(saye drive my brader nye kancil (manual) hahaha*promote ;')*..mane xnye..1st time drive jauh2 wooo..manually..hahaha;my adik da warning awal2 tayar pancit;tp pagi tu i'd pump tayar tu la; sampai kat tol chenor,da ade orang soh berenti..haha! akhirnye pancit gak;nasib bek ade mamat kastam tolong;tq abg kastam!)...sambung balek..mase tu, da on the way nak kuar dari highway temerloh, nasib baek x terlanggar sorg mat motor ni.. haha..ape la..nak cross pon tgk la kiri kanan dulu..tp disebabkan motor die cam gambo kat atas..i dun mind la..haha...pastu tibe mamat tu ade sebelah kete..mau x tekejot..rupenye die nak sengih je..hahhha!..ingat ke nak plangkung saye dah..kih3

hemm..mate da berat..esok x ley gi clas thesis lambat..nanti kena ketuk ketampi lagi.hahha!!

gudnite!!! ^^'v

logeeee~

0
COM
baru je settle oral test nihongo tadi..hahahaha.nerves meh! gagap2 ..haha.tp Alhamdulillah da settle..baru syok rase nk beraye..hehe ^^'v

statement above..terase sgt nk tlg..tp nak wat cmne..capable ke saye? lgpn, saye stil study..& not ready yet utk ke alam kerja..hemm..sumday after grad, InsyaAllah..nak xnak itu da mmg kewajipan saye!! ^^'v

::rindu::

2
COM
perasaan teramat rindu::merasakan ingin berada di sana semula -___-"

memyself ^^'v

0
COM
this is my workstation kat umah sewa
messy kan..hee ^^'v
ini barang2 preparation nk jahit manik kt baju.

inilah becoming baju raye yg 2nd..huhu
mak da lame jahit..tp x seapkan jugak manik2 tu.haha


MY LITTLE CUTE COLLECTION :

yg ni x sure ape nm nye..mcm stokin tp kras sket..
izzati bagi.die bli time die wat umrah dulu.
thanx zati!!
yg ni pulak..my brader kasik..dpt time kitorg g funfair kt mentakab ritu..


yg ni present from omma for my 20th besday
thanx omma!!
yg ni saye bli sendirik kt kinokuniya,klcc.
kecik tp berbaloi!


setelah sekian lame memendam rase nk bli..
akhirnye dpt jgk..bli kt kinokuniya,klcc