Addicted!

0
COM

hye!hye!hye! skarang saye suda sangat suke bace ini buku.. maken menarek buku ni..ade 50 wasiat and saye baru bace sampai wasiat ke-6..let me list down ape 6 wasiat itu keh..
  1. Selamatkan Diri Dari Api Neraka
  2. Menghindari Dosa-Dosa Kecil
  3. Bekalan Taqwa, Lemah Lembut Penghias Segala Sesuatu
  4. Sabar Menghadapi Cubaan
  5. Janganlah Menghindari Tempat Tidur Suami
  6. Iman Kepada Qada' Dan Qadar dan Menjaga Diri Agar Tidak Terjerumus Ke Dalam Perkara Ghaib
yang paling menarik saye bace adelah wasiat yang ke-6 iaitu faedah yang kite dapat kalu beriman kepada Qada' dan Qadar..keh..cube baca and hayati ni keh..ni faedah yang kedua saye bace.. "wanita Muslim tidak akan bersedih terhadap sesuatu yang tidak dapat diperolehnya,kerana dia tahu bahawa sesuatu itu tidak ditakdirkan baginya. Kalau memang ditakdirkan, tentu sesuatu itu tidak akan lepas dari tangannya, seperti apapun keadaannya. Abu Hatim , seorang yang zuhud pernah ditanya: 'Mengapa engkau tidak resah terhadap rezekimu?'. Dia menjawab,'Kerana aku tahu, kalau memang rezeki itu milikku, tentu ia akan mendatangiku meskipun seluruh penghuni bumi merebutnya dengan kemampuan mereka. Kalau memang rezeki itu milik orang selain diriku, tentu aku tidak akan boleh mendapatkannya, meskipun aku menempuh jalan apapun, sebab Allah menjadikannya milik orang selain aku'."

*****

and skarang, hidup makin hari makin susah..makin hari makin payah..
kadang terpikir..betul ke jalan ni..tapi saye selalu percaya yg mesti ade hikmah disebalik semua yg jadi....macam ape dalam buku tu..hehhee

*****

impianku ... harapanku

0
COM
haihaihai!!
post kali ni nak cite pasal my impiansss! jangka pendek, sederhana pendek-panjang, and jangka panjang (:
***************
ini impian first jangka pendek..mau belikan mak mesin basuh ni (tak kesahla camne designnye,asalkan auto)
mesin basuh mak saye dah lame rosak..itu le,ni dari start keje nak belikan..tapi itule..banyok ngat mende nye..

second thing object kat bawoh nie ha..ACER TIMELINE..sorry ade 2 gambor..tak tahaaannn..nak sangat..hahha..

senang nak buat koje..takyahla nak balek lambat dah..dari kampung pon boleh buat koje..kan?

before, time blajo,saye gune cpu..dah dalam 5tahun lebih..konpem2 dah banyak kali repair n banyak kali repair tu,makanya banyak kali lah duit terbang..total2 same je beli yang baru..

lagi pulak laptop ni senang bawak..

saye rase cam sesuai ngan saye coz laptop ni agak luas+style+grey+asal boleh tampung CAD,Adobe pon dah ok..mau sangat iniii!!! (>_<)" InsyaAllah~


ini jam..dari swatch..tak nampak cam ladies sangat..sporty2 sket+kaler grey..ni dah lame saye usha..macam impian2 kat atas ni jugak.


ni impian tengah2 saye..nak renovate my mom and kakak punye rumah..

(takdelah macam dalam gambo2 bawah ni,mak saye mesti tak suke punye)

hehehee..


then ni impian saye untuk jangka dewasa saye..saye percaya semua orang Islam mesti mahukan ini..but if kalau sekarang mesti tak boleh punye ~.~' ..mau bawak mak!

ni impian jangka panjang saye..ritu before beli fah-ren, nyaris2 purchase this car..siap deal dah dgn tukang jual tu,dah pilih kaler lagi..bukan rezeki~ seap tanye somebody lagi, dark grey/putih yg lagi cun..then he told me,putih lagi ok..

tapi xpelah..saye pilih dark grey..grey is my color..

yang ni taktau lagi bile dapat..as oren pon 8 tahun lebih lagi kena bayor..

yang ni after saye dapat swift..ehehehee ;p van yang muat satu famili..my famili ade tok,mak,ngah,abg zam,kak long,faris,ain,abg ej,kak mira,kila,abang and adik..nak muat 1 famili dalam ni..hehehe..InsyaAllah~

this one after dah settle seme mende kuuttt..dah stabil gile,baru mimpi nak beli..ni tak silap yang kat otw g shah alam tu,nampak dari highway..bukanlah nak yg kat situ tp mimpi jela dulu ;p InsyaAllah~ ni jangka panjang nye impian..

and lastly, this one..bukan nak baju tu eh..perkahwinan..sape je xnak kan..weird la kalu xnak..

tapi yang ni xtau dalam masa jangka pendek or jangka masa panjang... Allahualam~

pssss!! yg penting nak grey jgk!! weeeee! ;p

ouhh please!

0
COM
Salam! morning! Selamat hari Jumaat!
please,every morning please dun ask me semalam balik kul berape?
please, every morning please dun ask me boss ade meeting ke?
please, every morning please dun make silly joke at me..
coz every morning my mood akan spoil dengan suara2 sumbang itu.end!
*******
and i'm kinda sick of suara2 bandar
mengangkat betapa terdedahnya mereka dengan masa kini
cukuplah

hidup

0
COM
2011, March 06th


Berbekal alatan dari kantor, meneruskan sisa kerja yang tah bile sudah. Tidur malam tidak dikira, 60minit terasa 6jam lena.
Mereka berkata ini tidak patut, diri berkata, tidak mengapa, proses hidup. Disudut hati, diri berasa sangat penat.
Mereka meminta resumeku, diri beritahu, resume tak update, hilang tah kemane. Disudut hati, tak sampai hati meninggalkan.
09:00 setiap malam bonda memanggil, diri beritahu, dah sampai rumah;dalam kereta;dah turun parking. Disudut hati, terasa panas dari sana, tipu demi tipu untuk bonda tercinta demi hatinya tidak risau. Terkilan.
Mereka nasihat bertukar, diri beritahu, nanti. Disudut hati, nanti yang tah bile tiba, kesian dihati siapa tahu.
Mereka bertanya bertemu tilam tak, diri beritahu, sudah. Disudut hati, tipu demi tipu untuk hati senang.
Mereka bertanya, tidak takutkah kamu berseorangan di kantor, diri beritahu, tidak apa,sudah biasa. Disudut hati, demi tanggungjawab yang membebani, perkara lain tidak dikira.
Mereka memberi longgokan bertambah hari-hari, diri menganggukkan kerana dia ketua. Disudut hati, rasa seperti dibuli, kesempatan diambil. Terkilan.
Mereka memarahi tanpa sebab,its ridiculous katanya, diri menangis di corok tersorok. Disudut hati, tak cukupkah dengan bersengkang mata 24:00+ menyiapkan tanggungjawab.


Mereka berkata, lets have one shot!, be expose! , diri beritahu, its ok. Disudut hati, mereka ingat Dia tak?


Mereka mengejek InsyaAllah Maher dalam senda karut, diri bersuara, don't involve him in this,dia lelaki suci. Disudut hati, dengarlah,hayatilah karyanya, jadi anda tahu mengapa.

Mereka berkata temukan calon, mereka menyeru diri dalam ikatan suci, diri beritahu, takde yang berkenan dengan diri.... 
Mereka berkata carilah pengganti, diri beritahu, ada dan suka. Disudut hati, meminati namun tidak diketahui..kemungkinan tidak beroleh, ura-ura status si dia di muka buku meragui status si dia. Disudut hati, mungkin diri akan sendiri selamanya.....
...walau apa mereka berkata, bertanya..kepada yang Satu saya memohon dan mengadu... moga dipermudahkan jalan semuanya. Amin.