♥2NE1♥

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
asyik sangat dengan Big Bang sampai tertinggal female group favourite ni 2NE1



ni time 1st saye tengok 2NE1 ms degree dulu.
Zila panjang yang introduce video ni. thank you ibuk! :)

SEMSAS Millenium: 13th Anniversary

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
♥ 19/01/00 - 19/01/13 ♥
pejam celik pejam celik
dah 13tahun rupenye kitorang kenal
MasyaAllah
cepatnye masa berlalu
***
time belajar dulu
punye la tak suke sebab..dah name SBP kan
schedule pun penuh gile la
siap panggil penjara lagi
tapi semua yang diorang aturkan, sangat bersebab
***
bangun pagi : 5-5.30am (rebut mandi)
Subuh berjemaah kat surau : 6.00am 
sting kan katil dulu, baldi letak dalam..ape name bilik tu tak ingat >.<
ade duty sape yang kene sapu sampah, susun kasut, etc
laksanakan semua tu before turun gi sekolah
turun breakfast : 6.45-7.00am
pagi ketua dorm, ketua paras, prefect..semua ade duty check keceriaan dorm.
then report time assembly pagi
assembly pagi : 7.30am
(hari Isnin..assembly kat dewan)
(hari Rabu..assembly ikut uniform)
(hari Jumaat..pas nyanyi Negaraku, Pahang & sekolah, nyanyi Asma' ul Husna)
pas assembly, beratur check pakai tak petticoat, simis
kuku panjang ke tak. tudung: belah depan bawah pusat, belah belakang bawah dari bra.
belajar
rehat pagi: 10.00am
belajar
lunch: 01.15pm
ade dua session
(senior solat dulu-jemaah, junior makan dulu)
pastu bertukar turn
prep petang: 02.00pm
Asar jemaah : 04.30pm
makan petang
naik siap2 turun petang (sukan)
before, kena kosongkan ampaian
saye dulu pengganti ketua paras
so, saye la kena jerit before turun petang
'PERHATIAN KEPADA SEMUA PARAS SOYUZ, SILA KOSONGKAN AMPAIAN SEKARANG' - lebih kurang gitu la.dah tak ingat camne
turun petang : 05.00pm
naik asrama siap2 mandi untuk prep malam : 06.00pm
batch saye ni, paling top dari F1-F5 la ade kat depan gate asrama dekat2 nak kul 06.00pm tu
pecut rebut tempat mandi kalah Bolt >.<
makan malam: 06.45pm
makan sama2
(time makan ni pun depends..hari Khamis & Sabtu makan dulu baru sembahyang sebab hari Khamis nak baca Yassin. hari Sabtu ade ceramah sikit)
Maghrib: jemaah
Isyak: jemaah
prep malam: 09.00pm -11.00pm (yeke? macam tak ingat je sampai kul brape x.x)
lights off : 11.30pm
(before tu, ngaji surah Al Mulk ramai2 dalam dorm.doa.baru tido)
hari Sabtu : 
1 dorm kene cuci & hias bilik
kul 8/8.30am gitula, ade inspection..semua kena berdiri tepi katil
kadang diorang mintak letak toiletries, stokin cukup tak 2/3pasang, etc
cek locker kemas ke tak
cek tingkap
hari Sabtu nye inspection lagi besar & berat dari hari2 biase
roll-call : semua warga Aspura & Aspuri berhimpun kat dataran asrama
ahli2 berkuasa macam ketua paras, etc akan baca report keceriaan
time ni best sebab ternanti2 dorm mane yang paling cantik! :D
then warden2 bagi la taklimat masing2..cannot do this, that, etc
bagi yang lepas outing tu, diorang outing. yang tak lepas tu, masuk detention kat dewan makan x.x'
time ni la nak tido ke ape ke..i mean hari Sabtu.sebab leasure sikit
(pelawat boleh datang Sabtu & Ahad)
hari Ahad
pagi macam biase turun Subuh jemaah.time ni tak kisah la dah mandi ke belum :D
pas Subuh, gilir2 ngan boys..kalau turn diorang main pagi Ahad, diorang g padang main, girls duk dalam surau-sesi agama (Usrah) dengan ahli2 BPPI(Badan Pemimpin Pelajar Islam) - kalao tak silap full name die :D
macam tu la sebaliknye
pas je Usrah/main..sesi gotong royong.masing2 akan beratur ikut paras/dorm. Aspura, Aspura la..Aspuri, Aspuri
pastu ditentukan paras/dorm mane yang cuci kolah, koridor, etc
pastu lelong baju yang jatuh tapi diorang tak collect
then, aktiviti sendiri
kebanyakan masa, tido la
hahahaa
saye pemalas dulu x.x
***
ok lah.
tu serba sedikit ape yang saye ingat lah
banyak lagi sebenarnye
the point is, macam saye jot down earlier..semua nya bersebab
kalo diorang tak train kitorang camtu, tak mungkin kitorang ingat Asma' Ul Husna skang
..and banyak lagi perkara lain
kalau boleh, nak undur balik masa.
sebab dulu saye banyak main, tak fokus ngat ngan study except Bahasa Jepun :D
ape pun, thank you sesangat to SEMSAS
taught me well untuk jadi manusia
saye je yang malas..hhahaaha

ni Liez, Jannah & Dhie
teman paling rapat kat skolah dulu
gelak same2
macam2 jadi
event time hitam saye pun, Liez & Dhie still ade dengan saye
ni kelas 1-3Tabah
saye start membesar dengan diorang ni lah..macam2 pe'el :)
ni masa gi camping kat Sg Lembing
peristiwa takkan lupe yg membuatkan saye fobia dgn segala laut, sungai, kolam
haa nilahh.before lemas tu. gelak sakan naa >.<
ni after dah sampai sekolah.bermuram durja la semua orang
a few terpaksa la dibawa ke clinic cek condition
sebab sedut air banyak sangat
termasuk lah saye
siap mengucap da time tu..haha
time sukantara

and thank you sangat2 SEMSAS & Sum Sensei & Hameer Sensei
sebab diorang berani menerima & mewakilkan diri yang tak seberapa pandai ni
untuk dihantar ke Intercultural Exchange Program 2003
hontoni arigatou gozaimashita
(teringat malam before interview tu tak tido sebab hafal Nihon go no kaiwa..hahha
pas interview, both Sensei kate, ade yang saye tersalah cakap tapi saye confident, tu yang saye diterima..hahahhaa :D)
i had a great time there
time sampai pun, tengok kaki berpijak and kate 'betul ke saye kat Jepun ni?'
even tho banyak gile rintangan before gi tu
Allah je la tau macam mana rase bile mak tak agree nak bagi permission, purse hilang, duit takde time tu, etc
bile dah kat KLIA nak gerak time tu pun, still rase tak percaya
bile salam & cium tangan Abang Ej saye, saye ternampak mata bergenang die (tak sangka)
mak apetah lagi, sampai hujung die tengok saye..
ini berbanyak terima kasih to SEMSAS la
inilah kenangan terindah kedua saye 
kenangan terindah first mesti lah kawan-kawan!!!! :)
***
semoga persahabatan kami SemsasMillenium/batchSPM2004 akan kekal sampai bila2. Amin 

G-Dragon/BIG BANG : Golden Disk Award, Malaysia

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
i didn't get chance to watch this event, live.
i was at my hometown, settled up few things far urgent than this.
and even if i'm in KL, still can't go..except there's free ticket for me! weeee~ :D
ok
BIG congrats for Big Bang & my idol, G-Dragon for the victory:
  • Big Bang 'Fantastic Baby' > Song of The Year & MSN International Award.
  • G-Dragon 'Crayon' > Song of The Year & CeCi Popularity Award.
i would like to congratulate YG Family as well for their fantastic and marvelous talents and brought home these awards:
  • 2NE1 'I Love You' > Song of The Year.
  • Epik High '7th Album 99' > Best Hip Hop.
  • PSY 'Gangnam Style' > Grand Prize in Song of The Year & Song of The Year.
  • Lee Hi '1,2,3,4' > New Rising Star.
source : YG Family
source : BigBangWorldWide


i don't like K-Pop..but i  BIG BANG & GD & 2NE1 
& LEESSANG & Lee Hyori      

Sejarah Solat 5 Waktu

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
Maksudnya: 
"Allah telah mengfardukan ke atas umatku lima puluh solat." 
Sabdanya lagi, "Lalu aku kembali dengan arahan ini sehingga sampai kepada Nabi Musa a.s., dan 
baginda (Musa) berkata: 'Apa yang difardukan oleh Tuhanmu ke atas umatmu?' 
Jawabku: 'Dia telah mengfardukan ke atas umatku lima puluh solat.' 
Kata Musa a.s.: 'Kembalilah kepada Tuhanmu, kerana umatmu tidak akan sanggup melakukannya.'
Lalu aku kembali kepada Tuhanku dan Dia memerintahkan pengurangan sebahagiannya (menjadi lima)." 
Sabda Baginda lagi, "Lalu aku kembali kepada Musa a.s. dan menceritakan kepadanya apa yang berlaku. 
Musa a.s. berkata, 'Kembalilah kepada Tuhanmu, kerana umatmu tidak akan sanggup melakukannya.' 
Lalu aku kembali kepada Tuhanku."
Firman Allah: "Kewajipan lima waktu itu adalah sama dengan lima puluh waktu (dari segi pahalanya) kewajipan yang ditetapkan disisi-Ku tidak pernah diubah."
Kemudian aku kembali kepada Musa a.s., dan baginda (Musa a.s.) berkata: 'Kembalilah kepada Tuhanmu.' 
Tetapi kukatakan kepadanya: 'Aku malu terhadap Tuhanku (untuk meminta dikurangkan jumlah solat ini).'" 
(Riwayat Muslim dalam Sahih Muslim)
*********************************************************************************
semua dah tau pasal sejarah ni, ni just untuk refresh memory kita kepada kekasih Allah yang sanggup berbuat apa saje untuk umatnye....Subhanallah.
same2 lah kite renungkan :)

sudah cukup sudah

0
COM

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
cukup-cukup lah pertanyaan berkenaan jodoh untuk saye
sedikit pun saye tak rase tergugat mahupun terganggu
kalau nak tanye..satu soalan je.lebih2 tak boleh, rimas..hahahaa
sesungguhnya, diri ini aje yang tau tahap ready or not ready nye nak pikul tanggungjawab yang sangat besar
justeru itu, mengertilah..harinya akan tiba. InsyaAllah
saye mengidamkan seorang imam yang mampu memimpin saye to become a better person.
(imam tu bukannye imam masjid negeri or etc .paham2 la ye)
maka nye, saye kena la repair diri saye dulu..banyak kurangnye lagi dalam agama, banyak saye kena tau lagi
mengerti lah..sesungguh nye seru itu tak sampai lagi
mengerti lah..sesungguh nye saye tidak paham lagi kenapa perlu nye perkahwinan
mengerti lah..sesungguh nye saye banyak lagi mende laen nak pikir instead of lepaskan diri sendiri dulu
mengerti lah..sesungguh nye saye selesa dengan cara ini...for now
eh laa..ter upload jugak gambar die.ooppss! tteheheee :D

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
saye suke awan! Subhanallah..cantik!!

 i ♥ taking photos
makanya, saye mengidam la camera yang cantik2..hahhaa
saye suke Nikon, sebab last time mase gi Bangkok, pinjam camera Nikon Shake..marvelless photos! cantek even at night.
see..smart kan yang ni?! teehheehhee
dulu, saye selalu mengidam nak ade camera yg boleh bluetooth ke, transfer trus to web ke
so now dah ade! tp, i'm not into samsung sangat-camera
and taddaaa..my new favorite hp
Samsung S3!
fuu..ritu ngidam2, tengok2 Pudin-biru (hadiah dari his lovely wife-Shake) & Capang-merah dah pakai dah
nasib dua2 bukan kaler yang cheq suka..titanium grey! 
so, semua ni idaman..I-D-A-M-A-N ok..hahahhaaa :)
* dah tak terkejor hp skang ni..hahha!

fyecious

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****
mungkin saye tak fokus dengan niat saye, so..not a good start la 
semalam saye gi GiatMARA area umah saye ni je.
last month saye submit borang nak participate training..submitted to HQ
..and semalam BARU la saye terfikir,'oh! kalau hantar kat tempat yang kite nak should be lagi senang nak masuk!' >lampi!
terus la bergegas ke GiatMARA
tak sampai 5minit pun da sampai
sampai2, terus kena tolak ngan kakak ni suh masuk kelas cepat2, die ingatkan saye participant ;'(
then dah jumpe orang nye, tanye2..so,dah full for January intake
so, nak tak nak,kene July intake..tapi, dah terlambat untuk saye..down jugak la saye.
Shake & Kak Ima kate, maybe ade hikmahnye..InsyaAllah2
saye kena gerak solo
kena la menuntut ilmu dari mak & kakak gue.huhuu
*
tak tau saye patut publish ke tak pasal project saye kat sini
sebab..selalunya kalau saye nak buat something, senyap2 then baru jadi
tapi ni macam long way je baru jadi ni..so, it's ok la ek to share
***
so macam ni, saye nak bukak boutique/online boutique..at this point, saye semakin takut dengan uprising boutique2 online ni.
macam..it's too late for me
tapi, so far..saye tak nampak lagi any boutique yang provide ape yang saye nak share
so, at first..saye kene cipta logo & name saye
first dulu, ni die:

but then, saye fikir..nama to macam tak best pulak.so,this new year,saye come out dengan nama baru
why not saye terus je gune name ala2 blog saye ni, fyecious
at first, saye nak provide theme macam ladies gile la..but then, saye suke jugak design2 yang ganas sikit..
saye tengok fashion yg GD pakai, so, saye nak provide something yang ladies tapi ade unsur2 ganas sikit,sikit la..tak banyak.sebab saye tak suke ladies2 sangat

so, here's the second one:

so, tulah idea nye
which one yang nak gune, tak tau lagi..time to time maybe berubah kot sampai la puas hati ;P
main purpose nye saye takleh reveal lagi 
tunggu dah fully confident mende ni nak jalan, baru saye reveal
so far, material ape nak gune, design macam mane,ade la dalam kepala
*
skang duk siapkan bunge telur member
so far, 150pieces dah siap out of 1000pieces
sebab die nak bawak balik sikit ke Perlis this 19th.
sambil buat, sambil pikir idea/design pastu jot down kat buku
camtu lah sekarang
so, saye amat berharap someday..saye dapat share dengan korang secara officially nye fyecious ni :) InsyaAllah~
Amin~

wrap up 2012

0
COM

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****

ok lah. it's time nak highlight kan ape jadi last year.hehe.takde koje ni yang banyak mende nak taip ni :)

January
* so far takde ape2.still kat DLX lagi time ni.
* battery kereta tukar time ni :)
* majlis bertandang Pudin & Shake.
* Big Bang menang award untuk 'Best Worldwide Act' for MTV EMA 2011.

February
* migrain menyerang dengan mendadak time ni..ffuuhh~

March
* beli bb..sebab keje,email etc.
* sebab lagi, nak same ngan orang tu (now regret sebab mengidam Samsung S3 :D)

April
* takde yang menarik jugak, still busy dengan kerja n hidup time ni.

May
* Nojie officially bertunang.
* wedding Bella & Kure.
* time ni gi jumpe Ustaz, ade something & shushuu.haha

June
* lahirnye anak buah ke-4, Adam Harith bin Ahmad Nizal.
* maka lahirnye surat berenti officially to DLX (lepas 4 kali tukar date >.<).notis 2 bulan. Cik Intan susah nak lepaskan, tapi, saye managed untuk cari solid reason x.x' ..sorry~

July
* 15th : diberitahu Big Bang turun 27th Oct for their concert.
* 28th : frustrated
* pegi Desa Waterpark, 1st time.
* 1st time makan Mee Ketam KL kat Shah Alam.

August
* 30th : berakhirnye episode di DLX (berat hati)
* Merdeka ke-57.
* o yehh! SAYE ACCIDENT!!!! langgar City si polis!!! (tak post2 lagi kisah pasal ni :D).

September
* Raya.
* Majlis cukur Adam Harith.

October
* takde special, kebangkitan Joseph Gordon-Levitt time ni :)
* ohh!! adik, Kila admitted to hospital.

November
* 10th : Wedding Nojie & Abid.
* 17th : Wedding Dhie & Ezam.

December
* Birthday gue! :D (perlu ke highlight! >.<)
* Big Bang menang award kat MAMA > 1 & 2.
......life become complicated & messy.


ok.that's all.kalau saye teringat nanti, saye add la ape2 :)

Welcome 2013

0
COM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
&
salam sejahtera!
*****

ahhaa.dah a week after baru nak post.hehe
biaselah :D
*
last night, saye mimpi..asyik cite pasal mimpi je kan
tak kisah la
kate fye's chronicles kenn..hehe
*
ok
paling best, mimpi pergi trip same ngan GD..lagi?mimpi GD lagi? x.x'
trip ke kampung mane tak tau..GD n geng semua ada la
GD cool sangat time tu
took photos with him & we're on the newspaper's headline!! haaa..mimpi taknak kebaboomm kauu..haaa :D
tapi, nice & warm feeling je time tu
*
skarang kat rumah baru asyik terjaga2 je kul 2,3,4 pagi
so, mimpi pun bertukar2 la
pastu mimpi pasal kat SEMSAS
yang ni agak pelik
sebab..dalam seminggu ni, dah 2-3kali la mimpi pasal ni
lingers around time saye form 4 & form 5
tapi..mimpi kan.
*****
ritu post yang ni
saye mimpi pasal tsunami
and last two days, saye baca kat facebook pasal sunamo
Nauzubillah..moga2 dijauhkan dari semua bencana..Amin2